Rezervacija za : SVETA ZEMLJA – rujanSVETA ZEMLJA – rujan

O hodočašću

IZRAEL-INFORMACIJE

IZRAEL ( hebrejski MEDINAT  YISRA’EL)

Površina:  20.320 km2

Broj stanovnika: oko 7.000,000 (2000. godine)

Gl. Grad: JERUZALEM

Državno uredjenje:  REPUBLIKA

Novac:  Plaćanje u Izraelu se vrši US dolarima. Jezik: hebrejski , arapski ali većina stanovništva prilično dobro govori engleski

Vrijeme: Od ožuljka  do studenog  traje sušni dio godine, dok od prosinca do kraja veljače  traje kišni period.  Proljeće(3.,4. i 5. mjesec) : vremenski najpovoljnija sezona u godini. Vrijeme je u proljeće vrlo ugodno. Temperature u Tel Avivu su između 16 i 24 Celzijevih stupnjeva, dok je u Jeruzalemu i na visoravni Golan oko 3 stupnjeva hladnije. Ljeto: 6.,7. i 8. mjesec ( i ponekad čak i 9. mjesec): Ljeta su u Izraelu vruća.  Temperature u Tel Avivu su između 24 i  35 stupnjeva Celzijevih. Jeruzalem je otprilike 3 stupnjeva hladniji.  Jesen (9.,10. i 11. mjesec):  Jesen je u Izraelu jako ugodna. Temperature u Tel Avivu  su između 16 do 24 stupnjeva Celzijevih, dok su u Jeruzalemu 3 stupnjeva niže.

Što obući:  3.,4.,10. i 11. mjesec  preporuča se slojevita  odjeća jer jutra i večeri mogu biti hladnija , a preko dana  sunčano i toplo. Prilikom posjeta sakralnim objektima ramena i koljena moraju biti pokrivena.

Za kupanje u Mrtvom moru potrebne su sunčane naočale i kupaći kostim.

Putovnica:  Za ulazak u zemlju potrebna je važeća putovnica koja vrijedi još najmanje 6 mjeseci od dana ulaska u zemlju

Viza : nije potrebna

Carinske formalnosti Svi predmeti namijenjeni za vaše osobne potrebe oslobođeni su carine u Izraelu. Vrijednije (profesionalne) fotoaparate i kamere treba prijaviti na izlasku iz Hrvatske.
Putna prtljaga: U zrakoplov je dozvoljeno unijeti samo 1 komad prtljage i to onaj koji odgovara propisanim mjerama – da može stati u pretinac iznad sjedala putnika (do 6 kg). Podsjećamo vas da se u prtljazi ne smije nalaziti oštri predmeti (nožići, turpije za nokte, škarice, tekućina– ovo pravilo posebno vrijedi za povratak – ni u kom slučaju ne stavljati vodu iz Jordana koju kupite u bočicama u ručnu prtljagu…). Takve stvari stavite u veliki kofer koji se predaje u avion a koji ne ide s vama (do 20 kg).
GSM telefoniranje Naši GMS operateri imaju ugovore s lokalnim kompanijama: Orange i Cellcom. Cijena minute poziva prema Hrvatskoj iznosi oko 2,50 EUR od 08 – 20 h, noću oko 2,00 EUR, dok je cijena SMS poruke oko 0,50 EUR. Telefoniranje iz soba je preskupo.
Lopovi.  Najbolje je nabaviti malu torbicu oko vrata i krupniji novac i dokumente čuvati u njoj, a ostalo u džepu. Kupovanje izvan trgovina je opasno, jer tu lopovi koriste gužvu i kradu. Nisu nasilni pa su zato neprimjetni, ali vješti.
Voda – piti najmanje 1 – 2 litre vode dnevno. Voda u slavinama je zdrava, a voda se može kupiti kod vozača u autobusu. Ako slučajno voda nije za piće bit ćete na to upozoreni, a piše i na engleskom jeziku.
Slikanje i snimanje: Na većini lokaliteta je dozvoljeno, ali ako negdje nije, bit ćete obaviješteni. Zabranjeno je fotografiranje vojnih i policijskih objekata.
U sobama u hotelu ne ostavljati ništa vrijedno. Koristiti sefove na recepciji hotela. Novac i putovnicu uvijek imati sa sobom.

 

VAŽNE NAPOMENE:

Sve destinacije u programu su sigurne i tu nema nikakvih nemira i opasnosti.

Hodočasnici i turisti u Svetoj Zemlji imaju poseban status i Izraelci i Palestinci su prema njima obazrivi i ljubazni.

Računajte da idete u drugi svijet i drugu kulturu (Bliski Istok) gdje nema alkohola i mnogih drugih stvari koje su kod nas normalne.

Putovnice i novac potrebno je dobro čuvati i imati uvijek kod sebe.

Neka vas ne iritira temeljit pregled u zračnim lukama i dosta neugodna ispitivanja jer je sve podređeno našoj sigurnosti, od čega i mi možemo puno naučiti.

Preporuča se novac za trošenje ponijeti u američkim dolarima jer je najbolje tako plaćati. Dobro je voditi računa da plaćate u manjim apoenima (od 5,10 ili 20 dolara) zbog varanja na pojedinim mjestima.

Kupanje u Mrtvom moru je poseban doživljaj zato treba ponijeti prikladnu odjeću. Piće (osim vode) nije uračunato u cijenu. Voda je u Izraelu pitka i dobre je kvalitete

SAKUPLJANJE  GRUPE U ZRAČNOJ LUCI ….3 SATA PRIJE LETA.  KONAČNO VRIJEME POLASKA AVIONA DOBIVAMO NAKON IZDAVANJA KARATA NEKOLIKO  DANA PRIJE PUTA I ODMAH VAS O TOME OBAVJEŠTAVAMO.

NEMOJTE KASNITI NA OKUPLJANJE JER SE TADA UPOZNAJETE SA VODIĆEM I DOBIJETE JOŠ NEKE INFORMACIJE.

MOLIM NEMOJTE ZABORAVITI PUTOVNICU KOJA VRIJEDI JOŠ NAJMANJE 6 MJESECI OD DOLASKA.

– molimo da se ne kasni i da imate uključene mobitele dok se svi ne nađemo na aerodromu.

– na aerodromu kod šaltera informacija moramo biti 3 sata prije leta (to traži izraelska kontrola).  Na aerodromu će svaki hodočasnik dobiti ”ogrlicu” za raspoznavanje grupe.  Tamo će pisati adrese hotela te brojevi za hitne slučajeve.

– izraelska kontrola na aerodromu redovito ispituje  predstavnika agencije.  Ispituje koga od putnika poznajem osobno, koga preko telefona, da li za nekoga nešto zna…

– hodočasnike će otprilike pitati ovo: zašto idu u Izrael, da li putuju sami ili preko agencije – ako da koje, kako su saznali za agenciju ili hodočašće, da li poznaju nekoga  iz grupe, da li nekog poznaju u Izraelu, da li imaju poklon za nekog…    Neka vas ne iritira temeljiti pregled u zračnim lukama i možda koje neugodno pitinje. Sve je  podređeno većoj sigurnosti. Bitno je da odgovarate jasno, kratko i  iskreno i NE odgovarati ono što se ne pita.

– putovnica mora vrijediti još 6 mjeseci nakon  posjeta Izraelu

U AVIONU NISMO SVI ‘’NA KUPU’’ SJEDALO DO SJEDALA, A KADA SE STIGNE U IZRAEL NA AERODROM, NE SMIJE SE ODVAJATI OD SVOJE GRUPE!!  ZAJEDNO SE IDE NA POKUPLJANJE KOFERA!

Sve tekućine, kao I pasta za zube, dezodorans, parfem, losion te krema za lice I tijelo, moraju biti u ambalaži čiji pjedinačni volume ne prelazi 100 ml. A sve zajedno treba biti smješteno u prozirnoj vrećici – ili toaletnoj torbici sa zatvaračem – od 1 litre, odnosno veličine 20×20 cm. Ovakvu vrećicu možete dobiti na aerodromu. Ne zaboravite da morate ‘’prijaviti’’ ruževe, sjejila te maskaru. Želite li izbjeći tu procedure, najboljje da to sve stavite u putni kover umjesto u ručnu prtljagu.                                                                                                                                               – Sve destinacije u programu su sigurne i nema nikakvih nemira i opasnosti, hodočasnici i turisti u Svetoj Zemlji imaju poseban status i Izraelci i Palestinci su prema njima obazrivi i ljubazni.
Treba imati na umu razlike između naše kulture i kulture zemlje u koju idemo (Bliski Istok), gdje nema alkohola i mnogih drugih stvari koje su kod nas normalne. Što se prtljage tiče, po novome ručna prtljaga koja ide u kabinu smije težiti do 6 kg. Unutra ne smije biti tekućina i oštrih predmeta ( škarice za nokte, šminku, parfeme…to sve MORA ići u veći kofer koji ide u trup aviona). Na avionu se dobi obrok i piće tako da nema potrebe za bočicama vode ako netko pije tablete i slično. I još jedna stvar – dozvoljen  je 1 komad  te  ručne prtljage. Znači dodatna ručna torbica, neseseri, fotoaparati, kamere  i slično sve mora biti u jednom komadu ručne prtljage. Obično predložimo  da  ta ručna prtljaga bude neki ruksak koji ćete  poslije na hodočašću koristiti – imat ćete ga sa sobom za vodu, papirnate maramice , dokumente,  jaknu koju ćete skinuti ako  bude vruće….

– ako netko pije neke ”teške” tablete ili sirupe nije na odmet uzeti neke dokumente  od liječnika ili ako imate neke metalne  proteze u tijelu ili nešto umjetno.

– prtljaga/kofer koji ide u trup aviona smije težiti 20 kg i paziti i na povratku na kilažu. Ni u povratku se ne smije imati tekuće i oštre predmete u ručnoj prtljazi.

– za đeparac  uzeti američke dolare (tamo su plaćanja u dolarima i šekelima – ali šekele tu ne možete kupiti, a i beskorisni su ako se ne potroše). Dućani i suvenirnice, kafići…primaju dolare. Preporučamo  ponijeti do 300 dolara po osobi – za normalnu osobnu potrošnju i suvenire, ali sami odlućite koliko Vam je potrebno. Kreditne kartice tamo neće biti od prevelike koristi pa ih nema smisla ni nositi.

 

1. dan - polazak,

Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb u 18.45 sati kod šaltera informacija. Prijava za let, predaja prtljage. Polet aviona za Tel Aviv u 21.45 Avio kompanija Sun Dor zadržava pravo promjene vremena polaska leta. Vožnja autobusom do Nazareta. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

2. dan,

NAZARET-KANA-TIBERIJA-BRDO BLAŽENSTVA-KAFARNAUM-TABGHA Doručak. Odlazak na sveta mjesta: NAZARET - mjesto navještenja i življenja Svete obitelji, sveta misa. Posjet KANI – prvo Isusovo čudo i nastavak vožnje do TIBERIJE. Vožnja brodom po Galilejskom jezeru. Ručak - riba sv. Petra. Odlazak na BRDO BLAŽENSTVA, gdje je Isus izrekao govor na gori, KAFARNAUM – sinagoga i kuća sv. Petra u kojoj je Isus ozdravio Petrovu punicu i TABGHA – bazilika umnoženja kruha i crkva Petrova prvenstva. Večera. Noćenje.

3. dan,

TABOR–HAIFA-KARMEL-CEZAREJA-TEL AVIV –BETLEHEM - Doručak. Vožnja autobusom do TABORA – brda preobraženja Isusova. Sveta misa. Odlazak do HAIFE. Kratki razgled i odlazak na brdo KARMEL. Posjet Ilijinoj špilji. Nastavak vožnje do CEZAREJE. Razgled starog akvadukta. Odlazak do JAFFE – crkve sv. Petra. Vožnja autobusom kroz Tel Aviv, glavni grad Izraela. Vožnja do Betlehema. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

4. dan,

BETLEHEM - EIN KARIM - EMAUS Doručak. Posjet Bazilici rođenja sa špiljom rođenja Isusova, špiljom u kojoj je živio sv. Jeronim i župnom crkvom sv. Katarine, špilja mlijeka i pastirska polja. Sveta misa. Ručak. Odlazak u EIN KARIM – mjesto rođenja sv. Ivana Krstitelja. Marijin izvor. Crkva pohođenja Marijina Elizabeti (mjesto Marijina hvalospjeva „Veliča“). Povratak u Betlehem. Večera. Noćenje.

5. dan,

JERUZALEM Doručak. MASLINSKA GORA. Betfaga – mjesto Isusova svečanog ulaska u Jeruzalem na Cvjetnicu, mjesto uzašašća Isusova, crkva Očenaša, crkva Dominus Flevit (Gospodnjeg plača) - sveta misa, Gospin grob, Maslinski vrt s bazilikom Muke – krvavog znoja Isusova. Mjesto mučeništva sv. Stjepana i vrata sv. Stjepana. Ručak. Crkva sv. Ane, ribnjak Bethezda, tvrđava Atonija – 1. postaja Križnog puta. Kapela bičevanja, Križni put (Via Dolorosa) – pobožnost i tumačenje. Bazilika sv. groba: Kalvarija – sv. grob. Povratak u Betlehem. Večera. Noćenje.

6. dan,

JERIHON-JARDENIT-QUMRAN-BETANIJA Doručak. Odlazak u JERIHON – pretpovijesno naselje i pogled na brdo Isusove kušnje. Posjet JARDENITU – mjestu Isusova krštenja i nastavak vožnje do Mrtvog mora. Kupanje. Masada. Ručak. Odlazak u QUMRAN i razgled mjesta gdje su u špiljama pronađeni stari spisi Esena (svici). Na povratku u Betlehem posjet BETANIJI – crkvi Lazarova groba. Sveta misa. Večera. Noćenje.

7. dan,

JERUZALEM Doručak. Yad Veshem, Omarova džamija, mjesto Tavelićeve pogibije, Zid plača (Zapadni zid). SION: crkva Marijina usnuća, Dvorana posljednje večere, crkva sv. Petra od Pijetlova pjeva, Siloam. Ručak. Poslije podne slobodno za vlastite potrebe. Povratak u Betlehem. Večera. Noćenje.

8. dan,

BETLEHEM - TEL AVIV - ZAGREB Doručak. Transfer autobusom do Tel Aviva. Polet aviona za Zagreb u čime završava naše hodočašće.

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:

POVRATNU AVIONSKU KARTU Zagreb-Tel Aviv-Zagreb i pristojbe zračnih luka, 5 ručkova i 7 polupansiona, transfere u Izraelu, razglede prema programu u klimatiziranom turističkom autobusu, sve ulaznice za objekte koji se posjećuju, vožnju brodom po Galilejskom jezeru, vožnja taksijem na Brdo Blaženstva, Masada sa žičarom, kupanje na Mrtvom moru, duhovno i stručno vodstvo, organizaciju putovanja, osiguranje od odgovornosti (br. police 1322-00036641) i jamčevinu turističkih aranžmana (br. police 1501-00000650) kod Wiener osiguranja d.d.

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

obaveznu napojnicu za vozača 15 $ po osobi za sve dane, doplatu za 1/1 sobu (1.500,00 kn) Preporučujemo: putno zdravstveno osiguranje 113,00 kn, osiguranje od otkaza u slučaju bolesti 197,00 kn, koje se uplaćuje kod prve uplate, osig. od nezgode 30,00 kn i osig. prtljage 25,00 kn kod Wiener osiguranja d.d. PUTOVNICA MORA BITI VAŽEĆA JOŠ 6 MJESECI NAKON PUTA Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja „Mihael putovanja“ d.o.o. Svaki putnik dužan je dostaviti ispunjen i potpisan ugovor o putovanju. Min. br. putnika: 42

Informacije o putovanju

  • Polazak : 25 rujan, 2019
  • Povratak : 02 listopad, 2019
  • Polasci iz : Zračna luka Zagreb
  • Prijevoz : Avionom
  • Status : Prijave u tijeku
  • Cijena : 8.650,00 kn

Organizator putovanja

„MIHAEL“ putnička agencija d.o.o. Pavlinska 5, 42000 Varaždin, IK:HR-AB-42-070077587, tel. 042/302 021, 302 022, fax. 302 045, SWIFT: PBZGHR2X e-mail: info@mihael-putovanja.hr www.mihael-putovanja.hr

042/302 021, 022

info@mihael-putovanja.hr

Putnička agencija Mihael d.o.o.

Pavlinska 5, 42000 Varaždin

info@mihael-putovanja.hr

+385 (0) 42/302-021

+385 (0) 42/302-022

+385 (0) 42/302-045

Dokumenti za preuzimanje:

OPĆI UVJETI PUTOVANJA MIHAEL