Rezervacija za : Sveta Zemlja – studeni 1Sveta Zemlja – studeni 1

O hodočašću

IZRAEL-INFORMACIJE

IZRAEL ( hebrejski MEDINAT  YISRA’EL)

Površina:  20.320 km2

Broj stanovnika: oko 7.000,000 (2000. godine)

Gl. Grad: JERUZALEM

Državno uredjenje:  REPUBLIKA

Novac:  Plaćanje u Izraelu se vrši US dolarima. Jezik: hebrejski , arapski ali većina stanovništva prilično dobro govori engleski

Vrijeme: Od ožuljka  do studenog  traje sušni dio godine, dok od prosinca do kraja veljače  traje kišni period.  Proljeće(3.,4. i 5. mjesec) : vremenski najpovoljnija sezona u godini. Vrijeme je u proljeće vrlo ugodno. Temperature u Tel Avivu su između 16 i 24 Celzijevih stupnjeva, dok je u Jeruzalemu i na visoravni Golan oko 3 stupnjeva hladnije. Ljeto: 6.,7. i 8. mjesec ( i ponekad čak i 9. mjesec): Ljeta su u Izraelu vruća.  Temperature u Tel Avivu su između 24 i  35 stupnjeva Celzijevih. Jeruzalem je otprilike 3 stupnjeva hladniji.  Jesen (9.,10. i 11. mjesec):  Jesen je u Izraelu jako ugodna. Temperature u Tel Avivu  su između 16 do 24 stupnjeva Celzijevih, dok su u Jeruzalemu 3 stupnjeva niže.

Što obući:  3.,4.,10. i 11. mjesec  preporuča se slojevita  odjeća jer jutra i večeri mogu biti hladniji, a preko dana  sunčano i toplo. Prilikom posjeta sakralnim objektima ramena i koljena moraju biti pokrivena.

Za kupanje u Mrtvom moru potrebne su sunčane naočale i kupaći kostim.

Putovnica:  Za ulazak u zemlju potrebna je važeća putovnica koja vrijedi još najmanje 6 mjeseci od dana ulaska u zemlju.

Viza : nije potrebna

Carinske formalnosti Svi predmeti namijenjeni za vaše osobne potrebe oslobođeni su carine u Izraelu. Vrijednije (profesionalne) fotoaparate i kamere treba prijaviti na izlasku iz Hrvatske.
Putna prtljaga: U zrakoplov je dozvoljeno unijeti samo 1 komad prtljage i to onaj koji odgovara propisanim mjerama – da može stati u pretinac iznad sjedala putnika (do 6 kg). Podsjećamo vas da se u prtljazi ne smije nalaziti oštri predmeti (nožići, turpije za nokte, škarice, tekućina– ovo pravilo posebno vrijedi za povratak – ni u kom slučaju ne stavljati vodu iz Jordana koju kupite u bočicama u ručnu prtljagu…). Takve stvari stavite u veliki kofer koji se predaje u avion a koji ne ide s vama (do 20 kg).
GSM telefoniranje Naši GMS operateri imaju ugovore s lokalnim kompanijama: Orange i Cellcom. Cijena minute poziva prema Hrvatskoj iznosi oko 2,50 EUR od 08 – 20 h, noću oko 2,00 EUR, dok je cijena SMS poruke oko 0,50 EUR. Telefoniranje iz soba je preskupo.
Lopovi.  Najbolje je nabaviti malu torbicu oko vrata i krupniji novac i dokumente čuvati u njoj, a ostalo u džepu. Kupovanje izvan trgovina je opasno, jer tu lopovi koriste gužvu i kradu. Nisu nasilni pa su zato neprimjetni, ali vješti.
Voda – piti najmanje 1 – 2 litre vode dnevno. Voda u slavinama je zdrava, a voda se može kupiti kod vozača u autobusu. Ako slučajno voda nije za piće bit ćete na to upozoreni, a piše i na engleskom jeziku.
Slikanje i snimanje: Na većini lokaliteta je dozvoljeno, ali ako negdje nije, bit ćete obaviješteni. Zabranjeno je fotografiranje vojnih i policijskih objekata.
U sobama u hotelu ne ostavljati ništa vrijedno. Koristiti sefove na recepciji hotela. Novac i putovnicu uvijek imati sa sobom.

 

VAŽNE NAPOMENE:

Da bi dokazali da je gost turist, a ne izraleski državljanin hoteli sada traze da im putnici predaju formular B2 kojeg dobijaju na ulazu u Izrael (dakle onaj mali plavi listic sa fotografijom I datumom ulaska). Samo kopija putovnice vise nije dovoljna. Hotel ce putniku vratiti ovaj formular B2 pri check outu.

U slucaju da putnik izgubi ovaj formular koji dobija na ulasku u Izrael hotel ima pravo naplatiti VAT.

Molim vas, potrebno je sacuvati ovaj formular tjekom cijelog putovanja.

Sve destinacije u programu su sigurne i tu nema nikakvih nemira i opasnosti.

Hodočasnici i turisti u Svetoj Zemlji imaju poseban status i Izraelci i Palestinci su prema njima obazrivi i ljubazni.

Računajte da idete u drugi svijet i drugu kulturu (Bliski Istok) gdje nema alkohola i mnogih drugih stvari koje su kod nas normalne.

Putovnice i novac potrebno je dobro čuvati i imati uvijek kod sebe.

Neka vas ne iritira temeljit pregled u zračnim lukama i dosta neugodna ispitivanja jer je sve podređeno našoj sigurnosti, od čega i mi možemo puno naučiti.

Preporuča se novac za trošenje ponijeti u američkim dolarima jer je najbolje tako plaćati. Dobro je voditi računa da plaćate u manjim apoenima (od 5,10 ili 20 dolara) zbog varanja na pojedinim mjestima.

Kupanje u Mrtvom moru je poseban doživljaj zato treba ponijeti prikladnu odjeću. Piće (osim vode) nije uračunato u cijenu. Voda je u Izraelu pitka i dobre je kvalitete

SAKUPLJANJE  GRUPE U ZRAČNOJ LUCI ….3 SATA PRIJE LETA.  KONAČNO VRIJEME POLASKA AVIONA DOBIVAMO NAKON IZDAVANJA KARATA NEKOLIKO  DANA PRIJE PUTA I ODMAH VAS O TOME OBAVJEŠTAVAMO.

NEMOJTE KASNITI NA OKUPLJANJE JER SE TADA UPOZNAJETE SA VODIĆEM I DOBIJETE JOŠ NEKE INFORMACIJE.

MOLIM NEMOJTE ZABORAVITI PUTOVNICU KOJA VRIJEDI JOŠ NAJMANJE 6 MJESECI OD DOLASKA.

– molimo da se ne kasni i da imate uključene mobitele dok se svi ne nađemo na aerodromu.

– na aerodromu kod šaltera informacija moramo biti 3 sata prije leta (to traži izraelska kontrola).  Na aerodromu će svaki hodočasnik dobiti ”ogrlicu” za raspoznavanje grupe.  Tamo će pisati adrese hotela te brojevi za hitne slučajeve.

– hodočasnike će otprilike pitati ovo: zašto idu u Izrael, da li putuju sami ili preko agencije – ako da koje, kako su saznali za agenciju ili hodočašće, da li poznaju nekoga  iz grupe, da li nekog poznaju u Izraelu, da li imaju poklon za nekog…    Neka vas ne iritira temeljiti pregled u zračnim lukama i možda koje neugodno pitinje. Sve je  podređeno većoj sigurnosti. Bitno je da odgovarate jasno, kratko i  iskreno i NE odgovarati ono što se ne pita.

– putovnica mora vrijediti još 6 mjeseci nakon  posjeta Izraelu

U AVIONU NISMO SVI ‘’NA KUPU’’ SJEDALO DO SJEDALA, A KADA SE STIGNE U IZRAEL NA AERODROM, NE SMIJE SE ODVAJATI OD SVOJE GRUPE!!  ZAJEDNO SE IDE NA POKUPLJANJE KOFERA!

Sve tekućine, kao I pasta za zube, dezodorans, parfem, losion te krema za lice I tijelo, moraju biti u ambalaži čiji pojedinačni volumen ne prelazi 100 ml. A sve zajedno treba biti smješteno u prozirnoj vrećici – ili toaletnoj torbici sa zatvaračem – od 1 litre, odnosno veličine 20×20 cm. Ovakvu vrećicu možete dobiti na aerodromu. Ne zaboravite da morate ‘’prijaviti’’ ruževe, sjejila te maskaru. Želite li izbjeći tu procedure, najboljje da to sve stavite u putni kover umjesto u ručnu prtljagu.                                                                                                                                               – Sve destinacije u programu su sigurne i nema nikakvih nemira i opasnosti, hodočasnici i turisti u Svetoj Zemlji imaju poseban status i Izraelci i Palestinci su prema njima obazrivi i ljubazni.
Treba imati na umu razlike između naše kulture i kulture zemlje u koju idemo (Bliski Istok), gdje nema alkohola i mnogih drugih stvari koje su kod nas normalne. Što se prtljage tiče, po novome ručna prtljaga koja ide u kabinu smije težiti do 6 kg. Unutra ne smije biti tekućina i oštrih predmeta ( škarice za nokte, šminku, parfeme…to sve MORA ići u veći kofer koji ide u trup aviona). Na avionu se dobi obrok i piće tako da nema potrebe za bočicama vode ako netko pije tablete i slično. I još jedna stvar – dozvoljen  je 1 komad  te  ručne prtljage. Znači dodatna ručna torbica, neseseri, fotoaparati, kamere  i slično sve mora biti u jednom komadu ručne prtljage. Obično predložimo  da  ta ručna prtljaga bude neki ruksak koji ćete  poslije na hodočašću koristiti – imat ćete ga sa sobom za vodu, papirnate maramice , dokumente,  jaknu koju ćete skinuti ako  bude vruće….

– ako netko pije neke ”teške” tablete ili sirupe nije na odmet uzeti neke dokumente  od liječnika ili ako imate neke metalne  proteze u tijelu ili nešto umjetno.

– prtljaga/kofer koji ide u trup aviona smije težiti 20 kg i paziti i na povratku na kilažu. Ni u povratku se ne smije imati tekuće i oštre predmete u ručnoj prtljazi.

– za đeparac  uzeti američke dolare (tamo su plaćanja u dolarima i šekelima – ali šekele tu ne možete kupiti, a i beskorisni su ako se ne potroše). Dućani i suvenirnice, kafići…primaju dolare. Preporučamo  ponijeti do 300 dolara po osobi – za normalnu osobnu potrošnju i suvenire, ali sami odlućite koliko Vam je potrebno. Kreditne kartice tamo neće biti od prevelike koristi pa ih nema smisla ni nositi.

1. dan - polazak,

Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb u ... sati kod šaltera informacija. Prijava za let, predaja prtljage. Polet aviona za Tel Aviv u ... i dolazak u .... Avio kompanija Sun Dor zadržava pravo promjene vremena polaska leta. Vožnja autobusom do Nazareta. Smještaj u hotel. Večera ili hladna večera. Noćenje.

2. dan,

NAZARET-KANA-TIBERIJA-BRDO BLAŽENSTVA-KAFARNAUM-TABGHA Doručak. Odlazak na sveta mjesta: NAZARET - mjesto navještenja i življenja Svete obitelji, sveta misa. Posjet KANI – prvo Isusovo čudo i nastavak vožnje do TIBERIJE. Vožnja brodom po Galilejskom jezeru. Ručak - riba sv. Petra. Odlazak na BRDO BLAŽENSTVA, gdje je Isus izrekao govor na gori, KAFARNAUM – sinagoga i kuća sv. Petra u kojoj je Isus ozdravio Petrovu punicu i TABGHA – bazilika umnoženja kruha i crkva Petrova prvenstva. Večera. Noćenje.

3. dan,

TABOR–HAIFA-KARMEL-CEZAREJA-TEL AVIV –BETLEHEM - Doručak. Vožnja autobusom do TABORA – brda preobraženja Isusova. Sveta misa. Odlazak do HAIFE. Kratki razgled i odlazak na brdo KARMEL. Posjet Ilijinoj špilji i svetištu Zvijezde mora. Nastavak vožnje do CEZAREJE. Razgled starog akvadukta. Odlazak do JAFFE – crkve sv. Petra. Vožnja autobusom kroz Tel Aviv, glavni grad Izraela. Vožnja do Betlehema. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

4. dan,

BETLEHEM - EIN KARIM - EMAUS Doručak. Posjet Bazilici rođenja sa špiljom rođenja Isusova, špiljom u kojoj je živio sv. Jeronim i župnom crkvom sv. Katarine, špilja mlijeka i pastirska polja. Sveta misa. Ručak. Odlazak u EIN KARIM – mjesto i crkva rođenja sv. Ivana Krstitelja. Marijin izvor. Crkva pohođenja Marijina Elizabeti (mjesto Marijina hvalospjeva „Veliča“). Povratak u Betlehem. Večera. Noćenje.

5. dan,

JERUZALEM Doručak. MASLINSKA GORA. Betfaga – mjesto Isusova svečanog ulaska u Jeruzalem na Cvjetnicu, mjesto uzašašća Isusova, crkva Očenaša, crkva Dominus Flevit (Gospodnjeg plača) - sveta misa, Gospin grob, Maslinski vrt s bazilikom Muke – krvavog znoja Isusova. Mjesto mučeništva sv. Stjepana i vrata sv. Stjepana. Ručak. Crkva sv. Ane, ribnjak Bethezda, tvrđava Atonija – 1. postaja Križnog puta. Kapela bičevanja, Križni put (Via Dolorosa) – pobožnost i tumačenje. Bazilika sv. groba: Kalvarija – Isusov grob. Povratak u Betlehem. Večera. Noćenje.

6. dan,

JERIHON-JARDENIT-QUMRAN-BETANIJA Doručak. Odlazak u JERIHON – pretpovijesno naselje i pogled na brdo Isusove kušnje. Posjet povijesnom mjestu Isusova krštenja na rijeci Jordan i nastavak vožnje do Mrtvog mora. Kupanje. Masada. Ručak. Odlazak u QUMRAN (najveće nalazište Svetog pisma) i razgled mjesta gdje su u špiljama pronađeni stari spisi Esena (svici). Na povratku u Betlehem posjet BETANIJI – crkvi Lazarova groba. Sveta misa. Večera. Noćenje.

7. dan,

JERUZALEM Doručak. Omarova džamija, mjesto Tavelićeve pogibije, Zid plača (Zapadni zid). SION: crkva Marijina usnuća, Dvorana posljednje večere, crkva sv. Petra od Pijetlova pjeva. Ručak. Poslije podne slobodno za vlastite potrebe. Povratak u Betlehem. Večera. Noćenje.

8. dan,

BETLEHEM - TEL AVIV - ZAGREB Doručak. Transfer autobusom do Tel Aviva. Polet aviona za Zagreb u ... (aviokompanija ima pravo promijeniti vrijeme leta) i dolazak u .... čime završava naše hodočašće.

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:

POVRATNU AVIONSKU KARTU Zagreb-Tel Aviv-Zagreb i pristojbe zračnih luka, 5 ručkova i 7 polupansiona, transfere u Izraelu, razglede prema programu u klimatiziranom turističkom autobusu, sve ulaznice za objekte koji se posjećuju, vožnju brodom po Galilejskom jezeru, vožnja taksijem na Brdo Blaženstva, Masada sa žičarom, kupanje na Mrtvom moru, obaveznu napojnicu za vozača, duhovno i stručno vodstvo, organizaciju putovanja, osiguranje od odgovornosti i jamčevinu turističkih aranžmana kod Uniqa osiguranja br. polica 11-7002690497 i 45-7002690496. Način plaćanja: jednokratno ili obročno, a za kreditne kartice +5%. Minimalni broj putnika: 42 (Ako će broj putnika biti manji (30) ili ako dođe do značajnog poskupljenja goriva cijena će se korigirati radi ostvarenja programa). PUTOVNICA MORA BITI VAŽEĆA JOŠ 6 MJESECI NAKON PUTA Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti putovanja „Mihael putovanja“ d.o.o. Svaki putnik dužan je dostaviti ispunjen i potpisan ugovor o putovanju.

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

doplatu za 1/1 sobu (1.600,00kn) - podložno promjeni Preporučujemo: putno zdravstveno osiguranje 113,00 kn, osiguranje od otkaza u slučaju bolesti 209,00 kn, koje se uplaćuje kod prve uplate, osig. od nezgode 30,00 kn i osig. prtljage 25,00 kn kod Wiener osiguranja d.d. Osiguranja isključuju sve vezano uz COVID 19.

PODACI ZA UPLATU:

IBAN: HR53 2340 0091 1102 61566, POZIV NA BROJ: datum puta MODEL: 00, SVRHA PLAĆANJA: Sv. Zemlja.

Informacije o putovanju

  • Polazak : 02 studenoga, 2021
  • Povratak : 09 studenoga, 2021
  • Polasci iz : Zračna luka Zagreb
  • Prijevoz : Avionom
  • Status : Prijave u tijeku
  • Lokacija : .

Organizator putovanja

„MIHAEL“ putnička agencija d.o.o. Pavlinska 5, 42000 Varaždin, IK:HR-AB-42-070077587, tel. 042/302 021, 302 022, fax. 302 045, SWIFT: PBZGHR2X e-mail: info@mihael-putovanja.hr www.mihael-putovanja.hr

042302021

info@mihael-putovanja.hr

Putnička agencija Mihael d.o.o.

Pavlinska 5, 42000 Varaždin

info@mihael-putovanja.hr

+385 (0) 42/302-021

+385 (0) 42/302-022

+385 (0) 42/302-045

Dokumenti za preuzimanje:

OPĆI UVJETI PUTOVANJA MIHAEL